Vücuttaki oksijen miktarı nasıl artırılır

Vücudun yakıtı görevini üstlenen oksijenin kandaki oranının yeterli olması sağlık için çok önemlidir. Kandaki oksijen oranının azalması ise yorgunluk hissinden hafızanın zayıflamasına kadar birçok işlev bozukluğuna yol açabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, oksijenin vücutta azalma nedenlerini ve artırma yollarını şöyle açıkladı:

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Kendinizi yorgun hissediyorsanız dikkat!

Yorgunluğunuzun altında yatan sebeplerden biri, oksijen kapasitenizin düşüklüğü olabilir. Oksijen, enerjimizin kaynağıdır. Oksijen kapasitesi, vücudunuzun ne kadar oksijen alıp kullanabildiğinin bir ölçüsüdür.

Oksijen, hücrelerimizin enerji üretimi için hayati bir bileşendir. Yani, “Oksijen olmadan enerji yok!” demek yanlış olmaz. Eğer vücudunuz yeterince oksijen alamıyorsa, bu da yorgunluk hissine neden olabilir.

Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi sorunlara da yol açar. Ayrıca cilt kuruluğuna neden olur.

NEDEN AZALIR?

– Kalbiniz, oksijenin vücuda pompalayıcısıdır. Eğer kalbiniz sağlıklı değilse, oksijen vücudunuza yeterince ulaşamaz. Kalp hastalıkları, oksijen kapasitesini düşürebilir.

– Akciğerler, oksijen alımında kritik bir rol oynar. Eğer akciğerlerinizde bir sorun varsa, oksijen almanız zorlaşır. Aşırı yorgunluk, akciğer sağlığınızla doğrudan ilişkilidir.

– Kanınızda yeterli hemoglobin yoksa yani demir eksikliği yaşıyorsanız, vücudunuz oksijeni taşıma konusunda zorlanır. Bu da yorgunluk hissini artırır.

– Stresli ve heyecanlı bir yapıya sahipseniz yüzeysel nefes alma vücuda oksijenin yeterli dağılmasını engeller.

– Çalıştığınız oksijensiz ortamlar veya sigara içilen ortamlar da vücudun oksijen kapasitesini azaltır.

– Alkol vücuttaki suyu azaltan bir sıvı olduğu için alkol aldığınızda azalan suya bağlı olarak oksijen seviyesi de azalır.

– Zatürre, grip ve Covid-19 gibi enfeksiyonlar da kandaki oksijen seviyesini azaltabilir.

Kanda yeterince oksijen olmasının vücuda faydaları

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Hafızaya iyi gelir.
– Odaklanmayı kolaylaştırır.
– Daha rahat uyumayı sağlar.
– Kan basıncını düşürür.
– Sindirim sistemini destekler.
– Vücuda enerji verip, yorgunluk hissinin önüne geçer.
– Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
– Kalp krizi riskini azaltır.
– Baş ağrısının azalmasını sağlar.
– Cildi canlandırır.

NELER YAPILABİLİR?

– Hareket etmek, oksijen alımını artırmanın en iyi yollarından biridir. Koşu, yüzme ya da bisiklet sürmek, kalbinizi güçlendirir ve akciğerlerinizi açar. Haftada en az 150 dakika hareket etmeye ne dersiniz?

– Vücutta oksijeni artırmada temiz havanın önemi de çok büyük. Dolayısıyla hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak kandaki oksijen seviyesinin azalmasını önler.

– Kandaki oksijen seviyesinin düşmemesi için alkolden de uzak durmak gerekir.

– Derin nefes almak, vücudunuza oksijen doldurmanın en basit yoludur. Derin nefes alıp verirken, akciğerlerinizi tam kapasite kullanıyorsunuz demektir.

– Tabii ne yediğiniz de önemli… Demir bakımından zengin gıdalar (kırmızı et, baklagil), vitamin ve mineral deposu meyve-sebzeler vücudunuzun oksijen kapasitesini artırır.

– Su tüketimi de hayati önem taşıyor. Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamadan, oksijenin vücutta etkili olmasını bekleyemezsiniz.

– Yetersiz uyku, yorgunluğu artırır ve oksijen kapasitesini olumsuz etkiler. Günde 7-9 saat uyumak, enerjinizi yenilemenin en etkili yollarından biridir.

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.