Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te Üretici Fiyatlarındaki Sert Düşüş Dikkat Çekti

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e geriledi. Bu düşüş, son altı ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, petrol ve doğalgaz çıkarımındaki fiyatlar yüzde 3,5 oranında azalırken, Mart ayında bu kalemde yüzde 17,2 oranında artış yaşanmıştı. Enerji ürünleri genelinde de fiyatlar yüzde 1 oranında düştü. Aynı kalemde Mart ayında yüzde 16,2’lik artış gözlemlenmişti.

İmalat sanayisinde fiyat artışı ivme kaybederek yüzde 3,2’ye geriledi. Mart ayında bu oran yüzde 5,9 olarak kaydedilmişti. Öte yandan, elektrik, gaz ve buhar kategorisindeki fiyatlar yükselişe geçerek yüzde 19,4’lük artış gösterdi. Mart ayında bu oran yüzde 13,9 seviyesindeydi.

Enerji ürünleri hariç tutulduğunda üretici fiyatları Nisan ayında yıllık yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bu oran, bir önceki ay yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’taki yüzde 7,1’lik düşüşün ardından Nisan’da yüzde 5,4 oranında azaldı. Bu da üst üste ikinci ayda düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Norveç’te üretici enflasyonundaki bu düşüş, enerji piyasasındaki dalgalanmanın ülke ekonomisine etkisini bir kez daha ortaya koyarken, küresel fiyat baskılarının azaldığına dair sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

TÜİK’in enflasyon verileri sonrası yapılan temmuz zamlarıyla üst düzey maaşlar artarken, emekli maaşlarında yalnızca kuruşluk yuvarlama yapılması tepkilere yol açtı. Gelir dağılımındaki eşitsizlik yeniden gündeme geldi.

Son dakika… Doğalgaza dev zam!

Son dakika haberi… BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 24,6 oranında zam yapıldığını duyurdu. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …