TBMM’de Komisyon Başkanı açıkladı: 2025 yılında Avrupa’da 850’den fazla nefret suçu işlendi

Yurt Dışında Türkler ve Müslümanlar Nefret Suçlarıyla Karşı Karşıya!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında yurt dışında yaşayan Türklerin ve Müslümanların karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Komisyon toplantısının açılışında konuşan Bölük, Avrupa’daki Türklere ve Müslümanlara yönelik artan ayrımcılık ve nefret suçlarına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılına gelindiğinde Avrupa genelinde yalnızca bu yıl kaydedilen 850’den fazla nefret suçu var. Bu suçların çoğu Müslümanlara, Türk kökenli vatandaşlara ve göçmenlere karşı işlenmiştir. Bu veri, uluslararası toplumun vicdani sorumluluğu ve ihmallerini yansıtan bir göstergedir. Nefret suçları sadece bireylere yönelik saldırılar değil, aynı zamanda toplumların birlikte yaşama iradesine ve farklılıklarla bir arada var olma çabasına yapılan sistematik saldırılardır. Bu nedenle ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmek, göçmenleri korumaktan öte, ortak medeniyetimizi savunmaktır. Bu saldırılar artık münferit olarak değerlendirilmemeli, toplumsal bir sorun olarak ele alınmalıdır.”

‘Münferit denerek üstü örtülmek isteniyor’

Türklere ve Müslümanlara yönelik saldırıların münferit olarak nitelendirilerek üstünün kapatılmaya çalışıldığına da dikkat çeken Seda Gören Bölük sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya’ya ziyaret gerçekleştirdiğimizde, oradaki temsilcilerle görüştüğümüzde ‘Bu münferit bir saldırıdır’ denilerek olayın örtülmeye çalışıldığı durumlarla karşılaştık. Ancak münferit saldırı olarak nitelendirildiğinde olayın ciddiyeti göz ardı ediliyor. Bu tür utanç verici nefret suçları, toplumsal güveni, birlikte yaşam kültürünü, hukukun üstünlüğünü ve insan onurunu hedef almaktadır. Türkiye, bu karanlık eğilimlere karşı net ve tutarlı bir duruş sergilemektedir.”

‘En çok Almanya, Hollanda ve Fransa’da yaşanıyor’

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri ve Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Genel Müdürü Gülsun Erkul, nefret suçlarıyla ilgili verileri paylaşarak şunları belirtti:

“Temsilciliklerimiz, bu saldırıların adli makamlar nezdinde takibini yapıyor. 2024 yılında maruz kalınan ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslam karşıtlığına yönelik nefret suçlarıyla ilgili istatistiklerimiz var. Türk camilerine 72, vatandaşlarımıza 15, Kur’an-ı Kerim’e yönelik yakma eylemleri 15 kez yaşanmış. Kur’an-ı Kerim yakma olayları 2023’te Danimarka’da yüksek seviyedeyken, Danimarka’nın bunu ceza gerektiren bir suç olarak tanımasının ardından ciddi bir azalma yaşandı. Bu tür suçların en yoğun olarak yaşandığı ülkeler ise Almanya, Hollanda ve Fransa. Tüm bu istatistikleri kaydettiğimiz yabancı düşmanlığı modülümüz bulunmaktadır. Bize ulaşan, yabancı düşmanlığı içeren bu saldırıları kayıt altına almaktayız.”

Related Posts

Dünya liderlerinden yeni Papa’ya tebrik mesajları

Kardinaller meclisinin ikinci gününde yeni Papa’nın seçilmesi, tüm dünyada dikkatle izleniyor. Katolik Kilisesi’nin yeni lideri 14’üncü Leo’ya, dünya liderlerinden tebrik mesajları geldi. Mesajlarda barış, dinler arası diyalog ve küresel iş birliği …

Fenerbahçe’nin İçişleri Bakanlığı’na açtığı davada rapor hazırlandı

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ‘Futbolda Şike Kumpası’ davası nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na açtığı ‘ağır hizmet kusuru’ niteliğindeki tazminat davasında bilirkişi raporu hazırlandı. Mahkemeye sunulan raporda, Fenerbahçe’nin 3 Temmuz 2011 tarihinde başlayan süreç nedeniyle uğradığı zararın 42 milyon euro ve 103 milyon TL olduğu belirtildi.

İsrailli yedek askerlerin yüzde 12’si travmatik bozukluk yaşıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Ulusal Stres ve Dayanıklılık Merkezi Müdürü Yair Bar-Haim öncülüğündeki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir ekip, Gazze’de çatışmalara katılan İsrail askerleri hakkında bir araştırma yaptı. Araştırma, İsrail’in …

Barış dönemi sona erdi: Dünya savaşı geldi çattı

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Üçüncü Dünya Savaşı riskini kritik seviyeye taşıyor. Uluslararası sistemin, bu tehdidi önleyecek mekanizmalardan yoksun olduğu görülüyor. İkinci Dünya Savaşı öncesindeki olayların benzerlerinin yaşandığı bugün de net bir şekilde gözlemlenebiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile ticaret anlaşması imzaladıkların duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile ticaret anlaşması imzaladıkların duyurdu

Moskova’ya gelen yabancı heyet başkanları Kremlin Sarayı’nda

Yabancı ülke liderleri, Rusya Devlet Başkanı Putin onuruna verilecek akşam yemeği için Kremlin’e geliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir