TBMM’de Komisyon Başkanı açıkladı: 2025 yılında Avrupa’da 850’den fazla nefret suçu işlendi

Yurt Dışında Türkler ve Müslümanlar Nefret Suçlarıyla Karşı Karşıya!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında yurt dışında yaşayan Türklerin ve Müslümanların karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Komisyon toplantısının açılışında konuşan Bölük, Avrupa’daki Türklere ve Müslümanlara yönelik artan ayrımcılık ve nefret suçlarına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılına gelindiğinde Avrupa genelinde yalnızca bu yıl kaydedilen 850’den fazla nefret suçu var. Bu suçların çoğu Müslümanlara, Türk kökenli vatandaşlara ve göçmenlere karşı işlenmiştir. Bu veri, uluslararası toplumun vicdani sorumluluğu ve ihmallerini yansıtan bir göstergedir. Nefret suçları sadece bireylere yönelik saldırılar değil, aynı zamanda toplumların birlikte yaşama iradesine ve farklılıklarla bir arada var olma çabasına yapılan sistematik saldırılardır. Bu nedenle ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmek, göçmenleri korumaktan öte, ortak medeniyetimizi savunmaktır. Bu saldırılar artık münferit olarak değerlendirilmemeli, toplumsal bir sorun olarak ele alınmalıdır.”

‘Münferit denerek üstü örtülmek isteniyor’

Türklere ve Müslümanlara yönelik saldırıların münferit olarak nitelendirilerek üstünün kapatılmaya çalışıldığına da dikkat çeken Seda Gören Bölük sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya’ya ziyaret gerçekleştirdiğimizde, oradaki temsilcilerle görüştüğümüzde ‘Bu münferit bir saldırıdır’ denilerek olayın örtülmeye çalışıldığı durumlarla karşılaştık. Ancak münferit saldırı olarak nitelendirildiğinde olayın ciddiyeti göz ardı ediliyor. Bu tür utanç verici nefret suçları, toplumsal güveni, birlikte yaşam kültürünü, hukukun üstünlüğünü ve insan onurunu hedef almaktadır. Türkiye, bu karanlık eğilimlere karşı net ve tutarlı bir duruş sergilemektedir.”

‘En çok Almanya, Hollanda ve Fransa’da yaşanıyor’

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri ve Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Genel Müdürü Gülsun Erkul, nefret suçlarıyla ilgili verileri paylaşarak şunları belirtti:

“Temsilciliklerimiz, bu saldırıların adli makamlar nezdinde takibini yapıyor. 2024 yılında maruz kalınan ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslam karşıtlığına yönelik nefret suçlarıyla ilgili istatistiklerimiz var. Türk camilerine 72, vatandaşlarımıza 15, Kur’an-ı Kerim’e yönelik yakma eylemleri 15 kez yaşanmış. Kur’an-ı Kerim yakma olayları 2023’te Danimarka’da yüksek seviyedeyken, Danimarka’nın bunu ceza gerektiren bir suç olarak tanımasının ardından ciddi bir azalma yaşandı. Bu tür suçların en yoğun olarak yaşandığı ülkeler ise Almanya, Hollanda ve Fransa. Tüm bu istatistikleri kaydettiğimiz yabancı düşmanlığı modülümüz bulunmaktadır. Bize ulaşan, yabancı düşmanlığı içeren bu saldırıları kayıt altına almaktayız.”

Related Posts

Samsun’da yangın çıkan daire küle döndü

Samsun’da bir binanın en üst katındaki dairede çıkan yangın söndürüldü.

Özgür Özel’den şehit ailesine ziyaret

Özgür Özel, bugün miting gerçekleştireceği Malatya’ya geldi. Özel, Malatya’da şehit Piyade Teğmen Furkan Sert’in ailesini ziyaret etti.

Donald Trump selin vurduğu Teksas’ta

ABD’nin Tekas eyaletinde meydana gelen sel felaketinin ardından Başkan Donald Trump ve zevcesi Melania Trump, en çok etkilenen Kerrville bölgesini ziyaret etti. Selde hayatını kaybedenlerin sayısı 120’yi aşarken, 160 kişi ise hâlâ kayıp. Kerr County …

Murat Çalık’ın avukatından çağrı: Yetkililere seslendi, yarını işaret etti

Yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın avukatı, “tutukluluk incelemesine katılım” için yetkililere çağrıda bulundu.

TBMM’de 8 komisyonun tatil ve ara verme dönemlerinde çalışabilmesine ilişkin kararlar Resmi Gazete’de

TBMM, 8 komisyonun tatilde ve ara vermede çalışmasına ilişkin kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.