Son 5 yılda 800 bin araçtan geçiş ücreti tahsil edilemedi

Karayolları Genel Müdürlüğü, Milletvekillerine KÖİ Modeliyle İlgili Açıklama Yaptı

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), milletvekillerinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne yönelik sorularına yazılı cevap verdi.

Yapılan açıklamada, KÖİ modeliyle tamamlanan otoyollardan geçen yabancı plakalı araçların ücretlerinin gümrük kapılarında tahsil edilmesine dair hüküm kapsamındaki sorulara cevap verildi. Buna göre, KÖİ modeliyle işletilen otoyollardan ödemesiz geçiş yapan araçların plakasının yerli veya yabancı olmasına bakılmaksızın geçiş ücretlerinin takibi ve tahsilatının, görevli şirketlerin sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

Aynı zamanda, geçiş ücretlerinin tahsil edilememesi durumunda kamu idaresinden herhangi bir talepte bulunulamayacağı belirtilerek, ödemesiz geçiş yapan araçlar için kamu idaresinin garanti ödemesi yapmadığı ifade edildi. Özel şirketler tarafından işletilen otoyollarda yabancı plakalı araç sahiplerinin ücret ödemeden kullanması Türkiye’nin uluslararası itibarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.

KGM’nin açıklamasında, “Bu durum, taşımacılık sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerde Türk plakalı ve yabancı plakalı araçlar arasında eşitsizlik yaratarak haksız rekabete neden olmaktadır.” denildi.

Geçen Yıl 157 Bin Araç Ödemesiz Geçiş Yaptı

Karayolları Genel Müdürlüğü, milletvekillerinin “ücret tahsilatından genel bütçeye aktarılacak payın yüzde 60’tan fazla olması gerektiği” yönündeki değerlendirmesine ise şu şekilde cevap verdi:

“İhlal eden araçların bilgilerinin kamu idaresine bildirilmesi için görevli şirketlerin yazılım ve donanım yatırımları gerekmektedir. Yapılan analizlerde yüzde 60 genel bütçe payının ve yüzde 40 görevli şirket payının optimum seviyeler olduğu tespit edilmiştir.”

KGM’nin verdiği bilgilere göre, geçen yıl yaklaşık 157 bin araç otoyollardan ödemesiz geçiş yaparken, bu durumun neden olduğu gelir kaybı ise cezalarla birlikte 500 milyon lirayı buldu. Son 5 yılda yaklaşık 800 bin araçtan geçiş ücreti tahsilatı yapılamazken, toplam 1,4 milyar lira tutarında ödemesiz geçiş cezası oluştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklifiyle bu kayıpların önlenmesi ve tekrarlanan ödemesiz geçişlerin cezalarıyla birlikte tahsil edilmesi mümkün olacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olmayan İşletmelere Cezalar

KGM’nin açıklamasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan işletmelere kesilen cezaların istatistikleri de paylaşıldı.

Buna göre, geçen yıl mesleki yeterlilik belgesi olmadan faaliyet gösteren 23 bin 240 işletmeciye 131 milyon 979 bin 960 lira, bu yıl ise 4 bin 431 işletmeciye 36 milyon 214 bin 563 lira ceza kesildi.

Ayrıca, mesleki yeterlilik belgesi olmadan araç kullanan şoförlere geçen yıl 10 milyon 442 bin 250 lira, bu yıl ise 488 bin 938 lira ceza uygulandı.

Karayolları Taşıma Kanunu’nda yapılan değişiklikle mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan işletmelere ve şoförlere verilecek idari para cezalarının arttığı belirtildi. Yeni düzenlemeyle cezaların caydırıcılığı ve uygulanmasına ilişkin detaylar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikte yer alacak.

Kanun hükmünün yayımlanmasını takip eden 6 ay içinde yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle taşıma sektöründe disiplini sağlamak amaçlanıyor.

Related Posts

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

Güncel benzin fiyatları ne kadar?

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza haftanın başında 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim tabelaya yansırken, yeni bir indirim …

Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası tarafından faiz artışlarına gidilmesiyle birlikte piyasada tüm faiz enstrümanlarında oranlar yükselirken, yatırımcıların gözü mevduatlara çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52’ye kadar yükselen mevduat faizlerinde bu hafta itibarıyla en yüksek oran değişti. Parasını 1 yıllık süreçte mevduata bağlayanlar için kümülatif getiri ise daha yüksek. İşte detaylar…

‘Süt’te 56 teşebbüs için ‘rekabet’ soruşturması

Rekabet Kurumu, çiğ süt alımında 40 şirkete, süt yemi satışında 3 şirkete, paketlenmiş süt ve süt ürünleri üretimi ve satışında 13 şirkete soruşturma açtı.

Pınar Eczacıbaşı son yolculuğa uğurlandı

İş insanı Pınar Eczacıbaşı Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Erzincan’da et dönere yapılan zam geri alındı

Erzincan’da faaliyet gösteren lokantacı esnafın da katılımıyla Erzincan Valiliğinde değerlendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda döner fiyatlarıyla ilgili olarak bir süre önce fiyatı artırılan ve 320 TL’ye yükseltilen 100 gram et dönerin …