Prof. Dr. Şenol Babuşcu’dan Merkez Bankası yorumu: ‘Amaç daha maliyetli hale getirerek…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikasında Sıkı Duruşunu Sürdürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz cuma günü piyasa kapanışının ardından duyurduğu yeni makroihtiyati düzenlemelerle para politikasındaki sıkı duruşunu koruyarak, ekonomideki aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu yeni adımlar özellikle bankacılık sektörü ve tasarruf sahipleri tarafından dikkatle takip ediliyor.

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yaptığı değerlendirmede, uygulamaların karmaşık görünse de aslında birbirini tamamlayan iki stratejik hedef içerdiğini vurguladı. Babuşcu’ya göre TCMB, para politikasını güçlendirmek için iki yönlü ve dengeli bir hamle gerçekleştirdi.

TL Mevduata Geçiş Teşvik Ediliyor

Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik zorunlu karşılık oranının yükseltilmesi oldu. Merkez Bankası, bankaların KKM hesapları için ayırması gereken zorunlu karşılık oranını yüzde 33’ten yüzde 40’a çıkardı.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bu adımı “Amaç, KKM’yi bankalar açısından maliyetli hale getirerek Türk Lirası mevduata geçişi teşvik etmek ve para politikasının etkinliğini artırmak” şeklinde yorumladı. Bu yaklaşım, TCMB’nin KKM’den kademeli çıkış stratejisini sürdürdüğünü ve TL tasarruflarını ön plana çıkarma hedefinde kararlı olduğunu gösteriyor.

Döviz Mevduatları İçin Ters Yönlü Adım Geldi

Aynı düzenleme kapsamında döviz hesapları için ters yönde bir değişiklik yapıldı. Bankaların döviz mevduatları için Türk Lirası cinsinden ayırması gereken zorunlu karşılık oranı yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirildi.

Babuşcu, bu adımı düşük faiz ortamı nedeniyle dövizin bankacılık sistemi dışına çıkışını önlemek amacı taşıdığını belirtti. Bu düzenleme, “yastık altına” veya yurtdışına kaçışı yavaşlatmaya yönelik bir önlem olarak nitelendirilirken aynı zamanda TL likidite sıkışıklığının hafifletilmesini de amaçlıyor.

Merkez Bankası’ndan Denge Politikası

Genel değerlendirmeye göre Merkez Bankası, bir yandan KKM’yi azaltmak için maliyetleri arttırırken diğer yandan döviz mevduatlarının sistemde kalmasını sağlayacak yumuşatıcı adımlar atarak dengeli bir politika izliyor. Prof. Dr. Babuşcu, bu stratejiyi “hassas bir denge politikası” olarak tanımlıyor.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (19 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 12 milyon 735 bin 65 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 6 milyon 475 bin 50 lira olarak açıklandı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın referans …

Sürat Kargo’dan Eğitim İnovasyonu

Sürat Kargo, Sürat Akademi Platformu ile çalışanlarına 7/24 erişimle eğitim fırsatları sunuyor.

Bakan Yumaklı, Iğdır’da ‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ kapsamında ilk hayvan teslim törenine katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi” kapsamında Iğdır’da ilk etapta 14 çiftçiye 235 hayvan teslim etme törenine katıldı.

Merz’den Gazze Açıklaması: İnsani Yardım İçin İsrail Şart

Almanya Başbakanı Merz, Gazze’deki durumu kabul edilemez buldu ve insani yardım çağrısında bulundu.

Batman Aydınkonak Trafo Merkezi’nde Sona Gelindi

Batman’da yeni trafo merkezi tamamlanıyor, enerji kesintileri sona erecek ve şehir kalkınacak.

Gram altında sert hareket sonrası rakam verildi! İşte piyasadaki yükselişin nedeni

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta itibarıyla sert hareketler dikkat çekti. Gram altın fiyatı cuma günü 4 bin 351 TL seviyesini gördü. Altın yatırımcıları da fiyatlardaki yükselişin sebebini merak ediyor. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar, ‘bu hafta sert hareket olacak mı? sorusuna da yanıt verdi. İşe detaylar…