Pakistan’da “Dezenformasyon Yasası” onaylandı: İfade özgürlüğü tehlikede mi?

Pakistan Senatosu, Sosyal Medya Kullanıcılarının Cezalandırılmasını İçeren Yasayı Kabul Etti

Pakistan’da Senato, dezenformasyon yaydığı tespit edilen sosyal medya kullanıcılarının çeşitli cezalara çarptırılmasını öngören ve “ifade özgürlüğünü engellemek için” tasarlandığı öne sürülen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

Ülkede, siber suç yasalarında değişikliğe ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato’da oylamaya sunuldu.

İfade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve “toplumda panik ya da huzursuzluğa yol açabilecek yanlış bilgileri kasıtlı olarak yayan, gösteren ya da ileten” kişilerin 3 yıla kadar hapis, para cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Hükümetin, “dezenformasyonun yayılmasını engellemek için gerekli” olduğunu bildirdiği tasarının Senato’nun her iki kanadında da onaylanması tepkilere yol açtı.

Muhalefet liderlerinden Şibli Faraz, tasarının “aceleyle ve tüm paydaşlara danışılmadan” Senato’dan geçirildiğini kaydederek karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan İmran Han ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Sözcüsü Zülfi Bukhari de tasarıya mahkemede itiraz edeceklerini söyleyerek, “Yalan haberlerle mücadele bahanesiyle ifade özgürlüğünü susturmak için Senato’nun her iki kanadından da geçen yasa tasarısını hiçbir demokrasi destekçisi destekleyemez.” ifadesini kullandı.

Tasarı, 23 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti

Tartışmalara neden olan tasarı, 23 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’ten geçmiş, bu durum protestolara neden olmuştu.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

İçerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak

Tasarının yasalaşması halinde yasa uyarınca yetkililer, silahlı kuvvetler, parlamento ya da il meclislerine yönelik eleştirel paylaşımlar da dahil “yasadışı ve saldırgan” olduğu düşünülen içerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak.

Bu kapsamda kararı ihlal eden kullanıcılar, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacak. (AA)

Related Posts

Bakü mahkemesi, Sputnik Azerbaycan çalışanlarının avukatlarının itirazlarını reddetti

Bakü mahkemesinin, Sputnik Azerbaycan çalışanlarının avukatlarının, tutukluluk şeklindeki önleyici tedbirlerin değiştirilmesi yönünde yaptıkları itirazları reddettiği öğrenildi.

Avrupa Birliği, ABD ile ticaret anlaşmasına yaklaştı

Avrupa Birliği, ABD ile ticaret anlaşmasına yaklaştı

Tatil yolunda eşini unuttu: 300 kilometre sonra fark edip geri döndü

Paris’ten eşiyle birlikte tatil için yola çıkan adam, akıllara durgunluk veren bir ‘unutkanlığa’ imza attı. Mola yerinde ‘eşini unutan’ adam, kadının yokluğunu tam 300 kilometre yani yaklaşık İstanbul-Çanakkale arası bir mesafeden sonra fark etti…

Bu gülümseme sonu oldu: Dakikalar sonra hayatını kaybetti

Romanya’da motosiklet turuna çıkan İtalyan turist Omar Farang Zin, yolda karşılaştığı ayıyı beslemeye çalışırken uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Çanakkale’de dere kenarında kaybolan eski muhtar aranıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde çocuğunun dereye düşen terliğini aramaya gittikten sonra kaybolan eski köy muhtarı Şakir Cahit Gündoğdu’ya ulaşılamıyor.

Ayşe Barım’ın ilk duruşması bugün görülecek

Oyuncu menajeri Ayşe Barım’ın davasının ilk duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.