‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Hazır Kahve Tüketimi Göz Hastalığı Riskini Artırabilir!

Çinli araştırmacılar tarafından yürütülen son çalışmalar, hazır kahve tüketiminin ileri yaşlarda görme kaybına neden olabilen göz hastalığı ‘makula dejenerasyonu’ (AMD) riskini artırabileceğini ortaya koydu. Bu araştırmaya göre, hazır kahve tercih eden bireyler diğer kahve türlerini tüketenlere göre ‘makula dejenerasyonu’ hastalığına yakalanma olasılığı yedi kat daha fazla.

AMD hastalığında göz retinasının merkezi kısmı olan makula zamanla hasar görerek günlük işlevleri olumsuz etkileyebiliyor. Ailesinde AMD öyküsü bulunanlar, sigara içenler, fazla kilolu ve yüksek tansiyon hastaları ile mavi veya yeşil göz rengine sahip olan kişiler bu hastalık riski altında daha yüksek.

Hazır kahvenin üretiminde kullanılan ‘akrilamid’ adlı kimyasalın kan dolaşımına karışarak retinaya zarar verebileceği düşünülüyor ve bu kimyasalın AMD gelişiminde etkili olabileceği belirtiliyor. İngiltere Biyobankası ve Finlandiya’daki FinnGen konsorsiyumundan alınan genetik verilerle desteklenen çalışmada, katılımcıların genetik yapıları incelenerek hazır kahve tüketimi ile AMD riski arasında bağlantı kuruldu.

Hazır kahve tüketimi tercih edenlerde ‘kuru tip’ makula dejenerasyonu riskinin %692 arttığı, ‘yaş tip’ makula dejenerasyonu riskinin ise %159 oranında arttığı belirlendi. Uzmanlar, elde edilen bulguların daha geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması gerektiğini vurguladı. (DHA)

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.