Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

İnmemiş Testislerin Tedavisi Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, inmemiş testisin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek çocuklarda sık karşılaşılan ürolojik problemlerden biri olan inmemiş testis durumu, tedavi edilmezse ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum, testislerin normalde olması gereken yer olan torbalara inmemesi durumunda ortaya çıkar” dedi.

En Uygun Tedavi Dönemi 6-18 Ay Arası

Doç. Dr. Danacıoğlu, inmemiş testis vakalarında ilk 6 ay içinde testisin kendiliğinden torbaya inebileceğini ancak 1 yaşını geçen bebeklerde mutlaka tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Danacıoğlu, “18. aya kadar tedavi edilmezse çocuğun ileride doğurganlık sorunları ve testis kanseri riski ile karşı karşıya kalabileceğini unutmamak gerekir. Günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Bu ameliyat sayesinde testis torbaya indirilir ve sabitlenir. Artık hormon tedavileri önerilmiyor” şeklinde konuştu.

Tedavinin Geç Başlaması Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Doç. Dr. Danacıoğlu, tedavinin gecikmesinin kısırlık riskini artırabileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini vurguladı. İki taraflı inmemiş testis vakalarında kısırlık riskinin yüzde 40’a kadar çıkabileceğini belirten Danacıoğlu, ergenlik döneminde alınması gereken testislerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Tanı İçin İlk Adım Muayene

Tedavi sürecinde tanının ilk adımının fizik muayene olduğunu ifade eden Doç. Dr. Danacıoğlu, testisin elle hissedilememesi durumunda ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Testisin bulunmaması durumunda ise tanısal laparoskopi ile cerrahi müdahale yapılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Danacıoğlu, ailelere çocuklarının testislerinden birinin eksik olduğunu fark ederlerse vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.