Eski TBMM başkanlarından çağrı: Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı; İmamoğlu tutuksuz yargılanmalı

Geçmiş TBMM Başkanlarından Ortak Çağrı: İmamoğlu Tutuksuz Yargılansın!

T24 Haber Merkezi

Eski TBMM başkanları Hüsamettin Cindoruk, Hikmet Çetin, Cahit Karakaş ve Mustafa Kalemli, tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması gerektiğini vurgulayan bir ortak çağrı metni yayımladı.

Yayımlanan metinde İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması gerektiği ön plana çıkartıldı. Yazıda “demokratik hukuk devleti” ön plana çıkarken, yargıya güvenin sarsılması durumunda yaşamın hiçbir alanında huzur ve güvenin sağlanamayacağının altı çizildi.

“Yargıya güvenin olmadığı bir yerde yaşamın hiçbir alanında huzur ve güvenden bahsedilemez”

Metinden öne çıkan söylemler şu şekilde:

“İktidara sahip olanların adaletten sapmaları ve topluma zarar vermeleri önündeki en büyük engel Demokratik Hukuk Devleti ve Evrensel Hukuk ilkeleridir.

Yargının bağımsız olmadığı yerde adaletten, hukuktan, hukukun üstünlüğünden ve güven içinde yaşamaktan söz edilemez, çünkü bu hallerde kararlar yargı tarafından değil, bağlı olduğu güçler tarafından verilir. Bunun yanında soruşturmalar ve yargılamalar somut kanıtlara dayanmak, toplum vicdanını kanatmamak zorundadır. Aksi durum yargıya olan güveni sarsar. Yargıya güvenin olmadığı yerde sürdürülebilir bir ekonomiden ve yaşamın hiçbir alanında huzur ve güvenden bahsedilemez.

İktidarın muhalif birçok siyasetçiye karşı hem idaredeki gücünü kullanarak hem de bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş yargı aracılığıyla hukuka aykırı birçok eylemine verilecek en tipik örnek, dünya kamuoyunca da tanınan ve yakından takip edilen İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na karşı yapılanlardır.

İstanbul Üniversitesi’nin bu tuhaf kararı ülkemizdeki bütün etkin hukukçular tarafından haklı gerekçelerle ve şiddetle eleştirilmiştir. Sayın İmamoğlu’na bugüne kadar İstanbul Üniversitesi’nin diploma iptal kararının tebliğ edilmemiş olması da anlamlıdır.

Biz TBMM geçmiş dönem başkanları olarak, ülkemizin ‘Demokratik hukuk devleti’ olma vasfının ve ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi amacıyla ülkemizde hukukun hakim kılınması, herkese eşit uygulanması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanması ve tutuksuz yargılanmanın esas alınmasını tüm kamuoyu ile paylaşıyor, herkese saygılarımızı sunuyoruz.”

 

Related Posts

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

Bahçeli ve Tunç’un ardından Erdoğan da ‘TRT’ çağrısına yeşil ışık yaktı, CHP’den yanıt geldi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, duruşmaların TRT’de yayımlanmasına ilişkin “Takdir TBMM’nin” ifadelerine yanıt verdi.

Nepal-Çin sınırında muson kaynaklı selde kaybolan 18 kişi için kurtarma çalışması başlatıldı

Nepal-Çin sınır kapısı Rasuwagadhi’de yer alan Nepal-Çin Dostluk Köprüsü, şiddetli muson yağmurları nedeniyle Lende Nehri’nde yaşanan taşkınla tamamen yıkıldı. Nepal’de şiddetli muson yağışlarının neden olduğu sel sonucu, ülkeyi Çin’e bağlayan ana …

Evini kaçak tarihi eser ve silah deposu haline getirmiş

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Şirinköy Mahallesi’nde yaşayan T.Ö. isimli şahsın evine, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.