Emtia Fiyatları, Trump’ın Açıklamaları ve Jeopolitik Gelişmeler Üzerinden Yön Buldu
Geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri ve bölgesel olayların etkisiyle emtia fiyatları karmaşık bir seyir izledi.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz indirimi sinyalleri ve Fed üyelerinin güvercin açıklamaları fiyatlamalardaki risk iştahını destekledi. Ancak, ABD yönetiminin tarifeler konusundaki belirsiz tutumu varlık fiyatları üzerinde etkisini sürdürdü.
Bu durum, dolar endeksinin yükselmesine neden olarak emtia fiyatlarına baskı oluşturdu.
Trump’ın 1 Ağustos’tan itibaren Kanada’dan ithal edilen ürünlere yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağı yönündeki açıklaması, ticaret savaşı endişelerini artırdı.
Buna ek olarak, Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceğini açıklamasının ardından bakırın uluslararası piyasalarda rekor seviyelere ulaşması dikkat çekti.
Diğer taraftan, Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevden alıp almayacağı sorusu üzerine “Hayır” cevabını vermesi, piyasalarda belirsizliğe neden oldu.
Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan artarak yüzde 4,42 seviyesinde tamamlanırken, dolar endeksi yüzde 0,7 artışla 97,9’a yükseldi.
Güçlenen Dolar Endeksi İle Değerli Metallerde Fiyatlar Arttı
Tamamlanan haftada, değerli metallerin fiyatları, güçlenen dolar endeksinin etkisiyle azalması beklenirken, Trump’ın tarife adımlarının değerli metaller üzerinde olumlu bir etki yarattı.
Analistler, Trump’ın ticaret politikalarının yatırımcıları güvenli liman varlıklara yönelttiğini ve bu durumun paladyum üzerinde de etkili olduğunu dile getirdi. Ancak otomotiv talebindeki temkinli artış fiyatları sınırlayabilir.
Öte yandan, Çin’deki ekonomik belirsizliklere rağmen, Çin Merkez Bankası’nın altın rezervlerini artırması piyasalarda dikkat çekti ve altının stratejik önemini vurguladı.
Bu gelişmelerle, ons bazında paladyum yüzde 7,2, gümüş yüzde 4,1, platin yüzde 0,8 ve altın yüzde 0,5 değer kazandı.
Trump’ın Bakır Tarifesi Bakır Fiyatlarını Tarihi Seviyelere Taşıdı
Baz metaller ise tarifelerin etkisiyle karmaşık bir seyir izlerken, Trump’ın bakıra uyguladığı tarife kararı sonrası bakır fiyatları rekor seviyelere yükseldi.
Bakırın uluslararası piyasalarda rekor kırmasının yanı sıra, başlıca bakır tedarikçileri olan Şili, Kanada ve Meksika’da endişeye neden oldu.
Analistler, tarife adımının fiyat dalgalanmalarını artırabileceğini, küresel arz-talep dengesini bozabileceğini belirtirken, diğer borsalarda bakırdaki yükselişin kalıcı olmadığını ve fiyatların bir miktar geri çekildiğini ifade etti.
Bu dönemde, baz metallerde tezgah üstü piyasalarda bakırda yüzde 10,4, alüminyumda ve çinkoda yüzde 0,3 artış görülürken, kurşun yüzde 1,8 ve nikel yüzde 0,8 değer kaybetti.
Brent Petrol, Açıklanan Raporlar ve Jeopolitik Risklerin Etkisiyle Yükseldi
Hafta boyunca, Brent petrol fiyatlarına etki eden arz-talep dengesi ve jeopolitik riskler yakından takip edildi. İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin ağustos ayı için beklenenden fazla üretim açıklaması fiyatları olumsuz etkilerken, ABD’nin benzine talebinin artması fiyatları destekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın sıkı arz raporu ve ABD’nin Rusya’ya yeni yaptırım sinyalleri Brent petrol fiyatlarını destekledi.
OPEC’nin yayınladığı raporda, Çin’deki petrol talebinin yavaşlayacağı belirtilerek küresel petrol talebi tahminlerinin düşürüldüğü vurgulandı.
Bu doğrultuda, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 artarken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal biriminde fiyatı yüzde 2,1 düştü.
Tarım Emtiasında Karışık Seyir
Tarım emtia piyasalarında, ihracat verileri ve üretim haberleriyle beraber fiyatlar karışık bir seyir izledi.
Buğday fiyatları, Rusya’nın buğday ihracat vergisini sıfırlaması sonucu baskı altında kaldı. Mısır fiyatları da ABD’nin tarım satış verilerindeki artışa rağmen düştü.
Brezilya’da ikinci ürün hasadının güçlü geçmesi ülke üretim tahminlerini artırırken, küresel sevkiyat hızını yavaşlattı.
Bu hafta, Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar, mısırda yüzde 5,7, soya fasulyesinde yüzde 4, buğdayda yüzde 2 ve pirinçte yüzde 1,3 düşerken, Intercontinental Exchange’te kahve yüzde 0,6 ve pamuk yüzde 1,5 düşüş yaşadı. Şeker fiyatları ise yüzde 1,1 arttı.
Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 0,3 artışla haftayı tamamladı.