Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Kene Uyarısı!

Namık Kemal Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, son 2 ay içinde 200 kişinin kene ısırığı nedeniyle polikliniklerine başvurduğunu belirtti. Yapılan değerlendirmelerde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edilmedi.

Doç. Dr. Doğan, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesi ile artan kene tehlikesine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Özellikle piknik yaparken ve tarım arazilerinde çalışırken kol ve bacakların örtülmesini öneren Doç. Dr. Doğan, kenelerin ilkbahar ve yaz aylarında çoğaldığını ve bu dönemlerde dış ortamda kenelerle temasın risk taşıdığını vurguladı. Genellikle tarım işçileri ve kırsal alanlarda çalışanların risk altında olduğunu belirten Doğan, bu kişilerin gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

“Keneler elle çıkarılmamalı”

Kenelerin elle çıkarılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Doğan, kenenin doğru yöntemlerle çıkarılması gerektiğini ve üzerine kimyasal madde dökülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kene tutunması durumunda ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Herhangi bir bulaşıcı hastalık bulunmamış olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun risk oluşturmadığı anlamına gelmediğini ve belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kurumu ile iletişime geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.