Mahkemenin verdiği kapatma kararı istinaf tarafından kaldırıldı: Emeklinin sendika mücadelesi

Emekli Meclisleri Sendikası’nın kuruluş talebi, Ankara Valiliği’ne 1 Aralık 2023 tarihinde sunuldu ancak resmi kayıt yapılmadı. Bunun üzerine sendika yasal yollara başvurdu. Ankara 6. İdare Mahkemesi, Ekim 2024’te sendika lehine karar verdi. Fakat Ankara Valiliği, Ankara 4. İş Mahkemesi’nde sendikanın kapatılması için dava açtı ve bu mahkeme Ocak 2025’te kapatma kararı verdi. Emekli Meclisleri Sendikası bu kararı temyize götürdü. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesi ise sendikanın lehine karar verdi. Daire, emekliler tarafından sendika kurulup kurulamayacağı konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olduğuna vurgu yaptı.

‘DELİLLER DEĞERLENDİRİLMEDİ’

Adliye Mahkemesi, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 20 Mart 2025 tarihli emsal bir kararına da atıfta bulundu. Bu kararda, emeklilerin sendika kurma hakkının sadece “aktif çalışma hayatında yer almamaları” halinde geçerli olduğu belirtildi. Mahkeme, dosyadaki belgelerden, kuruculardan 7’sinin aktif çalışma hayatında olup olmadığının netlik kazanmadığına dikkat çekerek konunun SGK’dan teyit edilmesini talep etti. Mahkeme ayrıca, delillerin toplanmadığı ve değerlendirilmediğine de işaret etti.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Dosya mahkemeye yeniden gönderilerek karar oybirliğiyle alındı. Ankara 4. İş Mahkemesi de, başvuru tarihinde kuruculardan 7 tanesinin aktif çalışma hayatında olup olmadığını taraflara sormak için süre verdi. Mahkeme, SGK’dan güncel unvanlı hizmet cetvellerinin gönderilmesini istedi ve duruşma için temmuz ayına gün verildi.

Emekli Meclisleri Sendikası Eş Sözcüsü Ali Ersin Gür, kararı değerlendirerek uluslararası sözleşmelere ve mevzuata dikkat çekti. Gür, aylık 14 bin 469 TL maaş alan emeklilere sendika kurma hakkı tanınmamasının adil olmadığını belirterek, “Biz Emekli Meclisleri Sendikası olarak sendikalaşma hakkımızı istiyoruz. Kimseden lütuf veya sadaka istemiyoruz” dedi.

Related Posts

Sukkar Şeker’den 400 milyon TL’lik ikinci sukuk ihracı

Türkiye’nin önde gelen pancar şekeri üreticilerinden Sukkar Şeker, alternatif finansman kaynaklarını çeşitlendirme vizyonu doğrultusunda ikinci sukuk ihracını da başarıyla tamamladı. Şirket, Kuveyt Türk Yatırım aracılığıyla 13 Mayıs 2025 tarihinde 400 milyon TL tutarındaki ikinci kira sertifikası (sukuk) ihracını gerçekleştirdi. 3 ay vadeli ve katılım finans ilkelerine tamamen uygun olarak yapılandırılan ihraç, yatırımcılardan yoğun ilgi gördü.

Çin yedi ay sonra ilk kez faiz indirdi

Çin, 7 ay sonra ilk defa gösterge kredi faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı.

Avusturya enflasyonu yükselişe geçti

Avusturya’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025’te %3,1’e yükseldi. Mart ayında %2,9 olarak kaydedilen oran, istatistik kurumu Statistik Austria tarafından yapılan ön tahminlerle uyumlu şekilde doğrulandı. Enflasyon artışında özellikle eğitim …

Adana’da karpuz hasadı başladı: İşte tarladaki fiyatı

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının dörtte birini karşılayan Adana’da erkenci ürünlerin hasadı başladı. Adana karpuzu, tarlada kilosu 7 liraya satıldı. Kentin deniz kıyısındaki Karataş ilçesinin Bahçe Mahallesi’nde ilk karpuz hasadı yapıldı. Bu yıl …

21. kattaki para bavulları: Rüşvet ve haraç paralarının saklandığı bir adres ifşa oldu

İmamoğlu ve ekibine sahte fatura kestiği için tutuklanan Ahmet Çiçek, “etkin pişmanlık”tan faydalanıp tanık olduğu yolsuzlukları anlattı. Çiçek, İmamoğlu’nun reklamcısı diye anılan Murat Kapki’nin, Ferko plazanın 21. katındaki ofisinin para bavullarıyla dolu olduğunu söyledi. Çiçek “(Ofiste) ayrıca çok büyük bir kasa vardı” dedi.

Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

Türkiye’de yabancıların bu yılın ocak-nisan döneminde İstanbul, Antalya ve Mersin’de aldığı konutlar yıllık bazda azalırken, Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış gösterdi.