Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise satılan konut sayısı 355 bin 173’tü. Böylece, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise bir azalma yaşandı. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara satılan konut sayısında düşüş gözlemlendi. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış yaşandı. Bu durum, yabancıların Türkiye’de konut alımı tercihlerindeki değişiklikleri yansıtıyor.

Yabancıların İstanbul’da Konut Satın Alımı Azaldı

Ocak-Nisan 2024 döneminde yabancılara İstanbul’da 6,957 konut satıldı. Ancak bu yılın aynı döneminde bu rakam 6,018’e geriledi. Dolayısıyla, İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Geçen yılın ilk 4 ayında yabancılar İstanbul’da 2,460 konut satın alırken, bu yıl bu sayı 2,314’e düştü. Bu durum, İstanbul’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 5,9 azaldığını gösteriyor.

Antalya’da ise geçen yılın aynı döneminde 2,478 konut yabancılara satılırken, bu yıl bu rakam yüzde 20,7 azalışla 1,965’e geriledi.

Mersin’de Ocak-Nisan 2024’te yabancılara satılan konut sayısı 662 iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 29,8 düşüşle 465 oldu.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk 4 ayında 170 iken, bu yılın aynı döneminde 192’ye yükseldi. Bu durum, Ankara’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 12,9 arttığını gösteriyor.

İzmir’de ise yabancılar geçen yılın aynı döneminde 106 konut alırken, bu yıl bu rakam yüzde 16 artarak 123’e ulaştı.

Sakarya’da da Ocak-Nisan döneminde yabancılara 99 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 82 idi. Bu durum, Sakarya’da yabancılara yönelik konut satışının yıllık bazda yüzde 20,7 arttığını gösteriyor.

Related Posts

Şüpheler, tereddütler, kaygılar

50 binden fazla insanın ölümüne, trilyonlarca dolar kayba mal olmuş, 40 yıl boyunca ülkenin huzurunu kaçırmış bir terör örgütünün kendisini feshettiğini açıklaması neden büyük bir coşkuyla karşılanmaz? Hatta neden şüpheye, kaygıya, tereddüde, daha da ötesi itirazlara, memnuniyetsizliğe yol açar? Gösterilen olumsuz tepkinin bir kısmı, terörün oluşturduğu bataklığın kuruyacak, bu bataklıktan beslenenlerin de aç kalacak olmasından kaynaklanıyor. Kürt ırkçıları kanlı bir maceranın sona ermesinden dolayı

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs arası: Takas işlemleri değişti!

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs resmi tatil nedeniyle takas işlemlerinde değişiklik yapıldı. Pay piyasası ve vadeli işlemlerde işlem günleri farklı tarihlere kaydırıldı.

İtalya’da enflasyon revize edildi

İtalya’da Nisan 2025’e ait yıllık enflasyon oranı, mart ayıyla aynı seviyede kalarak yüzde 1,9 olarak açıklandı. Bu oran, ön tahminlerde öngörülen yüzde 2 seviyesinin altında kaldı. İtalyan İstatistik Kurumu (ISTAT) tarafından yapılan açıklamada, bu …

22 Mayıs’ta gözler TCMB’de: Enflasyon ne olacak?

TCMB’nin açıklamasına göre, Başkan Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II’yi tanıtmak için 22 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’da İstanbul Finans Merkezi TCMB yerleşkesinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek. Toplantı fiziksel ortamda …

Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?

Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası olan Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu’nun Başkanı olan Jerome Powell’ın hayatı ve kariyeri merak ediliyor. Peki, Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?

Ulaşımda yeni dönem: 3 ay ücretsiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemelerle taşımacılık sektöründe önemli değişiklikler getirildiğini duyurdu. Yeni düzenlemeler, motokuryelerin kayıt altına alınmasından, kadın şoför …