Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Solaryumun Deri Kanseri Riskine Etkisi

Dermatoloji alanında uzmanlık yapmış olan Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun deri kanseri riskini artırdığını vurgulayarak özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireylerin solaryumdan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Solaryumun sadece deri kanseri riskini değil aynı zamanda diğer birçok deri hastalıklarını da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireyler için tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

“Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor”

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen etkilerinden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, UVA ve UVB ışınları hakkında şunları söyledi:

“Solaryumun dermatolojik olarak tavsiye edilmediği bilinmelidir. UVA ışınları ciltte kolajen yapısını zarar verebilirken, UVB ışınları deri kanseri riski taşır. Solaryumda kullanılan bu ışınlar cildi kısa süreliğine bronzlaştırabilir ancak uzun vadede ciddi cilt hasarlarına neden olabilirler.”

“Bir Seans Bile Riski Artırıyor”

Solaryuma girmenin deri kanseri riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Balevi, yapılan araştırmalarda tek bir solaryum seanının malin melanom riskini %75 oranında artırdığının gözlemlendiğine vurgu yaptı. Eğer kişide fark edilmeyen bir cilt kanseri başlangıcı mevcutsa, solaryuma girmenin bu süreci hızlandırabileceğine işaret etti.

“Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı”

Açık tenli bireyler, 18 yaş altındakiler, dövmesi olanlar ve benlere sahip kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Balevi, sağlıklı bir cilt için doğal güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

“Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli”

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesi durumunda, kanser riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Balevi, dermatolog gözetiminde ve endikasyonlara göre kontrollü UV ışığı uygulamalarının yapılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.