SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Psikolojik Rahatsızlıklar Malulen veya Engelli Emeklilik Hakkı Sağlayabiliyor

Normal şartlarda emeklilik için belirli koşulların sağlanması gerekirken, bazı özel durumlar emeklilik sürecini erkene çekebiliyor. Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş’ın köşe yazısında vurgulandığı üzere, özellikle psikolojik rahatsızlıklar yaşayan sigortalılar malulen veya engelli emeklilik hakkı elde edebilirler.

Malulen Emeklilik Şartları

Normal emeklilikte yaş şartı bulunurken, malulen emeklilikte sigortalının en az yüzde 60 oranında çalışma gücünü kaybetmiş olması gerekmektedir. Bu kayıp, bedensel veya ruhsal rahatsızlıklar sebebiyle olabilmektedir.

Psikolojik Rahatsızlıklar Nedeniyle Erken Emeklilik Mümkün

Karakaş’ın yazısına göre, psikolojik hastalıklar malulen emekliliğin kapısını aralıyor:

  • Zihinsel Gerilik: IQ 50 ve altındakiler veya orta düzey zihinsel kayıp yaşayanlar.
  • Şizofreni ve Şizoafektif Bozukluk: Tedaviye rağmen iş yapma kapasitesi olmayan bireyler.
  • Bipolar Bozukluk: İleri düzeyde işlev kaybı gösteren hastalar.
  • Sanrısal Bozukluklar ve Atipik Psikozlar: Calışma olanağı kalmayan hastalıklar.
  • Beyin Hasarına Bağlı Psikiyatrik Bozukluklar: Organik kişilik bozuklukları, frontal lob sendromu gibi hastalıklar.
  • Şiddetli Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Tedaviye dirençli vakalar.
  • Otizm ve İlişkili Yaygın Gelişimsel Bozukluklar: İşlevsellik kaybı yaşayan durumlar.

Engelli Emeklilik Seçeneği

Malulen emekli olamayanlar için engelli emekliliği seçeneği mevcuttur. Burada yüzde 40 oranında bir engellilik raporu yeterli olabilir. Engelli emeklilikte yaş şartı olmamakla birlikte, prim günü ve sigortalılık süresi şartları bulunmaktadır.

Kişisel Durumlara Göre Başvuru Yapılmalı

Karakaş’ın vurguladığı gibi, “Malulen mi yoksa engelli emeklilik mi?” sorusunun yanıtı, bireyin sağlık durumuna ve prim geçmişine bağlıdır. Bazı sigortalılar her iki başvuru hakkına sahipken, bazıları sadece birinden yararlanabilir. Özellikle 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim ödemiş olan bireyler, SGK müdürlüklerine başvurarak erken emeklilik için şanslarını deneyebilirler.

Related Posts

Bankacılık Endeksi’nde düşüş yüzde 3’ü geçti: Akbank’ta işlemler durduruldu

Bankacılık endeksinde kayıplar derinleşti. Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası hisselerinde sert düşüşler yaşanırken, Akbank paylarında işlemler geçici süreyle durduruldu.

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Trafik cezalarında rekor artış: Denetimler şubat ayında zirve yaptı

Trafik ihlallerine uygulanan cezalar yeni yılda yükseldi. Yılın ilk aylarında kesilen ceza sayısında belirgin bir artış yaşandı.

Anketlerde Trump’a güven sarsıldı: Onay oranları ortalama yüzde 40’a geriledi

Üç büyük ankete göre Başkan Trump’ın ikinci dönemi yaklaşırken onay oranı ocaktaki yüzde 47’den ortalama yüzde 40’a düştü. Amerikalıların yüzde 72’si ekonomi politikalarının resesyona yol açabileceğinden endişe ediyor.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir