Çocuklarda sessiz tehlike: Saatler içinde ölümcül olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Menenjit Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, menenjitin virüs, bakteri ve mantar kaynaklı mikroorganizmalar tarafından en sık nedenler arasında olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, bakteriyel menenjitin hızla ölümcül bir seyir gösterebileceğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti. İlkbahar ve sonbahar aylarında menenjit vakalarında artış olduğunu söyleyen Güzel, özellikle çocukluk çağındaki menenjit vakalarının toplu alanlarda hızla yayılabileceğini vurguladı.

‘Bakteriyel Menenjit En Tehlikelisi’

Menenjitin en riskli nedenlerinden birinin bakteriyel enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Çocuklarda menenjit vakaları genellikle ilkbahar ve sonbaharda meydana gelir. Bunların içinde bakteriyel olanlar daha ölümcül olabilir. Saatler içinde hayati risk oluşturabilirler. Ancak erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

Çocuklarda menenjitin yaş gruplarına göre farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Emme sorunu, sürekli ağlama gibi belirtiler bebeklerde dikkat çekerken; daha büyük çocuklarda baş ağrısı, ensede sertlik, yüksek ateş, ışığa hassasiyet gibi bulgular görülebilir. Bu belirtiler ciddiye alınmalıdır” diye uyardı.

‘Bulaşta Ortak Eşyalar Risk Yaratıyor’

Prof. Dr. Güzel, ortak kullanılan eşyaların enfeksiyon açısından büyük risk taşıdığını belirterek, “Çocukların kalem, silgi gibi nesneleri paylaşmaları ve hatta ağızlarına götürüp diğerlerine vermesi enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilir. Elektronik sigara gibi alışkanlıklar da gençlerde riski artırabilir” uyarısında bulundu.

Çocukların toplu alanlarda el hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Ateşi olan veya şüpheli belirtiler gösteren çocuklar okula ya da oyun alanlarına gönderilmemeli. Hasta bireylerin maske takması ve yakın temasın önlenmesi önemlidir. Ailelerin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir” dedi.

‘En Güçlü Korunma Yöntemi Aşılama’

Prof. Dr. Güzel, menenjit riskine karşı en etkili korunma yönteminin aşılama olduğunu vurgulayarak, “Aşı, menenjit hastalığından korunmada en etkili silahtır. Çocukların menenjit aşılarını tam olarak yaptırmak, onları bu tehlikeli hastalıktan korumanın en etkili yoludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.