ABD’den Güney Afrika hamlesi

Cumhuriyetçi Jackson’ın internet sitesinden yayımlanan yazılı açıklamada,”ABD-Güney Afrika İkili İlişkilerinin İncelenmesi Yasası” adlı tasarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin tam bir incelemesini zorunlu kılarak, “Çin, Rusya ve İran gibi ABD düşmanlarını desteklemeyi seçen” Güney Afrika hükümeti yetkililerine yaptırımlar uygulanması amacıyla hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada, “Güney Afrika, Çin, Rusya, İran ve terör örgütleriyle işbirliği yapmak için ABD ile ilişkisini utanmazca terk etti ve bu ihanet ciddi sonuçlar gerektiriyor,” ifadeleri kullanıldı.

Güney Afrika’da koalisyon hükümetinin en büyük ortağı Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını sürekli olarak baltalamaya çalışmakla suçlandığı açıklamada, “ABD, dünya çapındaki tüm ikili ilişkilerimizi incelemeli ve rakiplerimizle işbirliği yapan ülkeleri ve liderleri sorumlu tutmak için tüm seçenekleri araştırmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin Güney Afrika’ya yaptırımları

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’nın 63 milyonluk nüfusunun yüzde 8’inden fazlasını oluşturan beyazların “siyahların liderliğindeki hükümet tarafından ırk ayrımcılığına” uğradığını iddia ediyor.

Beyaz toplumun büyük bölümünü yüzyıllar önce sömürge döneminde buraya gelen Hollanda kökenli çiftçilerin torunları olan Afrikaner etnik grubu oluşturuyor.

Beyaz Saray’dan 7 Şubat’ta yapılan açıklamada, Güney Afrika’nın “2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası”, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı “soykırım” davası ve İran ile “yakın ilişkiler” kararına gerekçe gösterilerek, bu ülkeye yönelik yardımlara son verilmesine ilişkin yürütme kararı alındığı belirtilmişti.

Trump ayrıca, Güney Afrika yönetiminin kendilerine kötü davrandığını ileri sürerek, “beyaz Güney Afrikalı çiftçilere” vatandaşlık verilmesini gündeme getirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 15 Mart’ta yaptığı açıklamada, Güney Afrika’nın Washington Büyükelçisi Ebrahim Rasool’un “istenmeyen kişi” ilan edildiğini duyurmuştu.

Trump’ı ülkesinde ve dünyada “beyaz üstünlükçü harekete” öncülük etmekle itham eden Rasool, ülkesine döndüğünde yaptığı ilk açıklamada, ABD tarafından istenmeyen kişi ilan edilmesinin kendisi için “onur rozeti” olduğunu söylemişti.

ABD’nin Pretorya Büyükelçiliğinden geçen hafta yapılan açıklamada, Beyaz Saray’ın Güney Afrika’daki beyaz azınlık grubunun üyelerini yeniden yerleştirme planı kapsamında, ABD’de mülteci statüsüyle ilgilenen 67 binden fazla kişinin isminin alındığını duyurmuştu.

Related Posts

Hamas’tan ABD’nin ateşkes önerisine yanıt: “10 esir serbest bırakılacak”

Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un sunduğu ateşkes önerisine dair cevabını arabuluculara teslim ettiklerini bildirerek, hayatta olan 10 esir ile 18 esirin cenazesinin İsrail’e teslim edileceğini açıkladı.

76 ülke gezdi: En fazla para harcadığı ülkeleri açıkladı

Dünyanın her ülkesini 23 yaşında tamamlayan Alman influencer Luca Pferdmenges, “bütçe dostu” olarak öne çıkan birçok destinasyonun düşündüğünüz kadar ucuz olmadığını açıkladı.

Boşandığı polis memurunu öldüren komisere ağırlaştırılmış müebbet hapis

Edirne’de boşandığı polis memuru Sevda Kuş’u (37), tabancayla vurarak öldüren komiser Ali Yılmaz (40), ‘kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davada, indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmayı izleyen Kuş’un babası Erkan Kuş, karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadı.

Fransa’da çocukların olduğu yerlerde sigara yasağı!

Fransa Sağlık Bakanı Catherine Vautrin, çocukların bulunduğu park, plaj ve bahçe gibi dış mekanlarda 1 Temmuz’dan itibaren sigara içmenin yasaklanacağını belirtti. Vautrin, Fransız Ouest-France gazetesine yaptığı açıklamada, 1 Temmuz’dan itibaren …

Rektörün aylığı 1.2 milyon

Rektör maaşları skandala döndü. Çankırı’dan sonra Karabük’te de 1.2 milyonluk maaş ortaya çıktı. Rektör Kırışık, oturduğu villanın 60 bin TL’lik kirasını da üniversiteye ödetiyor.

Fransa’da pek çok açık alanda sigara içmek yasaklanıyor

Fransa’da pek çok açık alanda sigara içmek yasaklanıyor