55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir

Gecenin bir vakti uyanıp idrara çıkmak eğlenceli olmasa da, zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak, özellikle 55 yaşın altındaysanız ve geceleri birden fazla kez uyanıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Çoğu yetişkin günde altı ila yedi kez idrara çıkar ve altı ila sekiz saatlik bir uyku süresiyle geceyi kesintisiz geçirebilirler. Konusunda uzman ürolog Rena Malik, York Post’a verdiği bir röportajda, insanların gece idrara çıkma sıklığının pelvik taban sağlıklarıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Ürolog, pelvik tabanın organları destekleyen bir hamak gibi işlediğini ve eğer bu bölge zayıfsa veya düzgün çalışmıyorsa, aşırı aktif mesane sorununa yol açabileceğini açıklıyor. Yaşlandıkça vücut değişir ve bu, idrar üretimini de etkiler. Ürolog Malik, 55 yaşın üzerindeyseniz, geceleri bir kez uyanmanın oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor.

“Mesanen, fazla suyu tutamayacak kadar dolduğunda, bir kez uyanman gerekebilir” diyor.

 Pelvik taban kasları zayıflamış olabilir

Ancak daha gençseniz, tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak, rutininizin bir parçası olarak kabul edilebilecek bir durum değildir. Malik, bunun aşırı aktif mesane veya zayıflamış pelvik taban kaslarına işaret eden karmaşık bir semptom olabileceğini belirtiyor.

Alıntı yapılan medya kuruluşu, “Eğer gece boyunca birden fazla kez idrara çıkmak için uyanıyorsanız, nokturnal pollakiüri veya nokturi hastalığına yakalanıyor olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Alışkanlıklar da önemli bir rol oynar. Yatmadan önce çok fazla su içiyorsanız, mesanenizi fazla çalışmaya zorlayabilirsiniz.

Ürolog, “Yatmadan önce çok fazla su içerseniz veya yatağınızın yanında bir bardak su bulundurursanız, idrara çıkmak için uyanmanız gerekecektir” diye açıklıyor.

Ne içtiğiniz de önemlidir çünkü alkol ve kafein diüretik özellik gösterir; yani tükettikten birkaç saat sonra tuvalete gitme isteğinizi artırır. Malik, yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketiminden kaçınmayı öneriyor. Bu, kahvenizi tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez; bazen sadece bazı küçük ayarlamalar yapmak yeterlidir.

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.